Tekst og foto: Rune Midtskogen
Kløfta: Cato Holm har levd av kursing i snart en mannsalder. 62-åringen med hovedfag i pedagogikk, har kurset flere tusen i Byggebransjens våtromsnorm siden de første kursene ble gjennomført for 22 år siden.
– Jeg syns det er en sann glede å holde på med dette. Dessuten møter jeg så mange flotte og interessante mennesker. Ikke minst mange veldig flinke håndverkere som er ærekjær og har jobben som hobby; de virkelig brenner for det de gjør. Det er fantastisk, sier Holm til Fagrådet for våtrom.
Åpne og ærlige
Fagrådet møter den blide og entusiastiske romerikingen på Kløfta utenfor Oslo. Holm har en lang og variert CV, blant annet har han vært leder for trenerforeningen, trent eliteserieklubb i fotball – og har UEFA A-lisenskurset; den høyeste trenerutdannelsen i Norge.
Les også: Denne tjenesten gjør kunden fornøyd
Men nå tilbake til fall mot sluk, hjelpsluk og Byggebransjens våtromsnorm…
– Mange som går på kurs hos meg, er åpne og ærlige. Det ønsker jeg også de skal være, for vi lærer av hverandre og diskusjoner. Det er viktig at håndverkeren følger boka, og gjør ting skikkelig. Poenget med kursing i Byggebransjens våtromsnorm, er økt kompetanse og at de skal lære noe. Jeg får gode tilbakemeldinger på at de lærer en hel masse, og det er jeg selvsagt glad for, sier 62-åringen.
Tøft for håndverkerne
Men alt er ikke bare gull og grønne skoger der ute, skal vi tro kursinstruktøren.
– Prispress og kravstore kunder gjør at mange håndverkere forteller at de tidligere har måttet finne løsninger som de nødvendigvis ikke ønsker å gjøre, men som er nødvendig for å få jobben. Det syns jeg er trist å høre. Jeg vet at rehabiliteringsmarkedet er krevende og utfordrende, men håndverkeren må bli flinkere til å fortelle kunden hva som faktisk er mulig å få til innenfor regelverket. De vet best hvilke produkter som bør brukes og hvilke tekniske løsninger som bør velges. Se på krevende kunder som en utfordring som må løses. Det hjelper å snakke sammen. Jeg er overbevist om at kompetanse selger, sier han.
Les også: I dette våtromsfirmaet jobbet det flest elektrikere
– I framtiden håper jeg det kommer et lovverk som sier at alle bad er søknadspliktige. Det er noe som bør komme på plass. Tilbakemeldingene jeg får fra kursdeltakerne er at kundene er opptatt av BVN, og at mange kjenner til merkenavnet. Cato og Bjørn i Fagrådet har gjort en flott jobb, sier Cato Holm.